Minder huishoudens onderwater met hypotheek

Het aantal huishoudens waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning is verder gedaald tot minder dan 1,4 miljoen. Dat is een afname met 84.000.

In totaal stond begin dit jaar bijna eenderde van de huishoudens onder water met de hypotheek. In 2006 was dat nog maar 12,5  procent. Vanaf de crisis nam het aantal hypotheken onder water alleen maar toe.

Vorig jaar begon een ommekeer ten goede vanwege de stijging van de huizenprijzen in grote delen van het land.

CBS telt spaar- en beleggingstegoeden niet mee De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn wat negatiever dan de werkelijkheid. Het CBS houdt namelijk geen rekening met de vermogens die huizenkopers al hebben opgebouwd in spaar- en beleggingsdepots.

Het CBS weet nu niet hoe de cijfers zouden zijn als die opgebouwde bedragen wel worden meegenomen. Het CBS onderzoekt nu de hoogte van de tegoeden die in spaar- en beleggingshypotheken zijn opgebouwd.

Vooral 30-35 jarigen ‘onder water’ Met name jongeren kampen met een onderwaarde. Van de huishoudens onder de 45 jaar geldt dat voor bijna tweederde. Hun huizen zijn vaak niet lang voor de huizencrisis gekocht en er is nog niet veel afgelost. Vooral huizenbezitters tussen de 30 en 35 jaar zijn de klos. Van heeft heeft drie van de vier een restschuld mochten ze moeten verkopen.

Ouderen hebben juist relatief weinig onderwaarde. Begin dit jaar had 45 procent van de 65-plussers met een eigen woning geen hypotheekschuld, 51 procent had overwaarde en slechts bij 3 procent was sprake van onderwaarde.

 

bron: RTL Z