Verhuizen voor een lagere hypotheekrente?

Verhuizen voor een lagere hypotheekrente?

Geplaatst op 15 oktober 2018

De hypotheekrente staat nog steeds historisch laag. Misschien betaal jij nog de hoofdprijs met een hypotheek die stamt uit het verleden. Met de langere rentevast termijn is daar weinig aan te doen. Of toch wel? Je kunt profiteren van de lage rente door het oversluiten van je hypotheek. Grote kans dat de bank een boeterente in rekening brengt. Een andere optie is verhuizen. Naar het huis van de buren bijvoorbeeld…

Normaal gesproken betaal je een boeterente als je van de hoge hypotheekrente af wilt. De bank loopt rente-inkomsten mis en compenseert dit met een eenmalig te betalen bedrag. Deze boeterente geldt niet bij het verhuizen. Met de verkoopopbrengst los je de hypotheek in één keer af. Voor de aankoop van de nieuwe woning sluit je vervolgens weer een hypotheek.

Fors verschil laagste hypotheekrente
Het verschil in hypotheekrente kan fors verschillen. Laten we eens een hypotheek nemen met een rentevast termijn van 30 jaar. Begin oktober 2009 had Aegon met 5,7 procent de laagste hypotheekrente in de markt. Momenteel staat er minder dan de helft op de borden (2,42 procent). Op een hypotheek van €275.000 levert dit een bruto verschil van €9.020 per jaar op. De moeite van het verhuizen waard dus.

Verhuizen is niet gratis
Je hele huisraad van a naar b verkassen is niet alleen gedoe. Je maakt met verhuizen ook kosten. Los van een eventuele verhuiswagen komt er een notaris aan te pas, betaal je advieskosten en dien je rekening te houden met overdrachtsbelasting. Is je nieuwe huis nog niet helemaal naar je zin? Ook aan een verbouwing hangt een prijskaartje.

Het verschilt per situatie wat verhuizen oplevert aan lagere rente. Verhuizen ligt minder voor de hand als het rentevast termijn binnen afzienbare tijd afloopt. Je hebt dan geen tijd meer om voldoende te profiteren van de lagere rente, terwijl je wel de kosten van verhuizen maakt. Dit is anders wanneer je nog jaren moet. Uiteraard is ook de rente die je nu betaalt bepalend.

Sla je slag bij de buurt-bbq
Misschien woon je in een prima omgeving en wil je helemaal niet verhuizen. Je kunt het ook dichtbij huis zoeken. Voorbeelden genoeg, bijvoorbeeld van mensen op leeftijd die verderop in de straat wonen en een kleiner huis zoeken. Dit terwijl jij juist op zoek bent naar een stapje groter. Door de lagere rente kun je als het meezit groter gaan wonen zonder dat de maandlasten naar verhouding stijgen. Maak eens een praatje tijdens de buurt-BBQ, misschien zit er wel een huizenruil in het vat.

Huis onder water?
In de huidige markt is het lastig voor te stellen maar huizenprijzen kunnen ook dalen. Iets dat je huiseigenaren in de jaren na 2009 niet hoeft te vertellen. Is de prijs van jouw woning nog niet bijgekomen van de klap destijds? Dan kan er na verkoop een restschuld zijn en is verhuizen voor een lagere hypotheekrente geen goede optie.

Verder is ook de hypotheek die je nu hebt van belang. Volledig aflossingsvrij lenen mag tegenwoordig niet meer. Met een aflossingsvrije uit het verleden is een ruimere hypotheekrenteaftrek mogelijk. Het voordeel van een lagere hypotheekrente kan hierdoor afnemen.

Voor een paar tientjes verschil haalt niemand de verhuisdozen van stal. Het verschil kan door de lagere rente oplopen tot honderden euro’s per maand. Dan is verhuizen opeens een stuk aantrekkelijker. Wil jij weten of jouw hypotheek goedkoper kan? Laat het ons weten. We bekijken alle opties voor je, met en zonder het verhuisscenario.