Zorgpremies 2016 zijn bekend

Na DSW, dat traditiegetrouw de vierde dinsdag van september al zijn zorgpremies bekend maakt, komen nu ook de andere zorgverzekeraars met hun premies voor 2016. Menzis en CZ beten vanochtend het spits af.

ResizedImage6044-images

De basisverzekering bij Menzis kost volgend jaar € 107 per maand en op jaarbasis € 1.284. Dat is een stijging met € 2,75 per maand ten opzichte van 2015. De premie voor de restitutiepolis komt met een verhoging van € 1,50 per maand uit op € 109,75. De Menzis Voordelig blijft gelijk op € 90,75. Ook de premies van alle aanvullende zorgpolissen blijven gelijk. Menzis zegt hiermee een “stabiel premiebeleid” te voeren. Menzis heeft het positief bedrijfsresultaat ingezet om de premiestijging voor 2016 binnen de perken te houden. Azivo, onderdeel van Menzis, rekent € 108 voor de basisverzekering en ook hier blijven de aanvullende verzekeringen gelijk in premie.

Verschil groter
CZ zet de reserves in om de premiestijging te dempen. In plaats van de voorspelde 7,7% stijging, stijgt de premie bij CZ met 4,4% en komt de premie voor de basisverzekering uit op € 104,95. De premie voor de aanvullende polissen stijgt bij CZ met gemiddeld 2,5%. Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren wijst er wel op dat het verschil tussen premie en daadwerkelijke kosten van de zorgverzekering steeds groter wordt. “Het moment dat er geen overreserves meer zijn en mensen echt de kostprijs moeten betalen komt dichterbij. Dit geeft de noodzaak aan om scherp in te blijven kopen op kwaliteit en kosten. De enige manier om de premie echt betaalbaar te houden zit in het omlaag krijgen van die zorgkosten. Het betaalbaar houden van de zorg vraagt iets van ons allemaal. Kritisch kijken naar wat nodig is, zowel vanuit de zorgverlener als vanuit de patiënt.”

Nog meer premies
Bij de regionale zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid stijgt de premie voor de basisverzekering met € 5 naar € 106,95. Ook hier zijn de reserves ingezet om de stijging te beperken. De aanvullende premies bij Zorg en Zekerheid stijgen met gemiddeld 3,1%. Bij direct-writer Ohra stijgt de premie voor de basisverzekering met € 4,63 en komt uit op € 105,37 per maand. De meeste premies voor de aanvullende verzekeringen blijven gelijk of dalen, maar als ze stijgen is het met maximaal 5%. Bij Delta Lloyd stijgt de premie voor de basisverzekering met 4,5% naar € 107,50 (€ 102,90) per maand. Net als bij dochter Ohra blijven de premies voor de aanvullende verzekeringen gelijk of dalen of stijgen met maximaal 5%. De premie van de basisverzekering bij Zilveren Kruis Achmea is de hoogste tot nu toe en komt uit op € 109,45, een stijging met € 7 per maand. De premies voor de aanvullende verzekeringen gaan gemiddeld met 3,6% omhoog.

bron AM signalen flash